Библиотека knigago >> Старинное >> Старинная литература >> Шепіт у пітьмі

Адам Пшехшта - Шепіт у пітьмі

Шепіт у пітьмі
Книга - Шепіт у пітьмі.  Адам Пшехшта  - прочитать полностью в библиотеке КнигаГо
Название:
Шепіт у пітьмі
Адам Пшехшта

Жанр:

Современная проза

Изадано в серии:

неизвестно

Издательство:

неизвестно

Год издания:

-

ISBN:

неизвестно

Отзывы:

Комментировать

Рейтинг:

Поделись книгой с друзьями!

Помощь сайту: донат на оплату сервера

Краткое содержание книги "Шепіт у пітьмі"

Вони пройшли повз вкриту мороком браму – одну з багатьох у цій околиці й повернули у вузький провулок. Ніч освітлювали тільки рідко розставлені ліхтарі, з каналізації здіймалася імла й утворювала недовговічні міражі, які непевно похитувалися. Юстина вела так, немов неодноразово ходила цією дорогою, а це -- взявши до уваги, що йшлося про небезпечні периферії міста, де мешкали найбільші покидьки – змушувало задуматися. Дівчина вже давно перестала бути елітною проституткою – “Раю” не вдалося вистояти після серії вбивств, однак, її поведінка, одяг, певність в собі, яку було виразно чути в голосі, свідчили, що вона зовсім не бідує.

Читаем онлайн "Шепіт у пітьмі". [Страница - 6]

ладу, схожу зараз на хлів, квартиру, а також позбутися всіх запасів алкоголю. Дивно, але в нього не було бажання напитися, не дивлячись на фізичну і емоційну втому, десь вглибині його розігрівав вогник збудження – він повертався в гру.

***

Перша після довгої перерви зустріч з Бретцелем була сердечною, хоча й короткою. Шеф II Відділу не заперечував, щоб Кроне відвідав Л-125 і порозмовляв з Наркєвичем чи кимось іншим, однак, призначив йому завдання зовсім не пов‘язане з лавиною дивних вбивств.

-- Сьогодні такі вбивства – звичайна справа, -- відповів він на запитання підвладного. – Вони є в німців, є в росіян, меншою мірою, проте трапляються й на Заході. Це точно не ефект диявольської операції однієї зі сторін, тому за даних обставин повинно відійти на другий план. Зараз ми готуємося до війни.

Вони готувалися. Структури “Двійки” було переведено в бойовий режим, вони наглядали за розміщенням таємних складів зброї, що стануть в пригоді диверсійним загонам, які повинні продовжувати боротьбу з агресором у випадку окупації частини країни СССР чи Німеччиною. Тривали інтенсивні курси диверсії і саботажу – найбільш гідна довіри частина агентури повинна була становити кадри для запланованих партизанських загонів. Керівництво явно вважало, що принаймні деякі території буде надовго втрачено. З розташованих поблизу кордону офісів документи переправлялися в Варшаву, щоб вони не потрапили в руки ворога. Тривала тиха мобілізація. Було розширено сфери розвідницької та контррозвідницької діяльності “Двійки”.

Впоравшись з напливом поточних справ, Кроне вирішив відвідати Л-125. Його супроводжував, знайомий з перебування у лікарні, сержант Маруня, якого йому приділили цим разом у якості охоронця. Всі офіцери, що займали важливі для військових дій посади, отримали схожий супровід.

Коли вони заїхали на подвір‘я в‘язниці, Кроне перший висковзнув з машини й пішов енергійним кроком в бік кімнати для вартових. Після інтенсивного ранкового тренування і тижня без випивки він почувався винятково добре.

-- Я йду з Вами, -- наздогнав його сержант.

Кроне зітхнув, проте не заперечив. Він волів би сам порозмовляти з в‘язнями, але в Маруні були свої накази. Йому не подарують, якщо з його підопічним щось трапиться, а арештанти, що перебували в Л-125, становили смертельну загрозу навіть за ґратами.

Йоган не очікував жодних проблем з доступом до в‘язнів – перед цим він зателефонував і попередив про свій візит, проте він був готовий чекати скільки треба, перш, ніж вартові перевірять всі документи й переконаються, чи дійсно в нього є дозвіл “Двійки” на відвідування об‘єкту. Без потреби. На вході його привітав Дістергофф. Останній раз вони бачилися кілька років тому, відразу після страти Каті.

-- Вітаю, Янку! – начальник в‘язниці двічі поцілував Кроне, не дивлячись на здивовані погляди.

-- Стільки часу, -- пробурмотів. – Стільки часу…

Кроне буркнув щось через стиснене горло, він не міг видобути з себе голос. Їхня остання зустріч дійсно мала місце роки тому, але не плин часу розділив колишніх друзів, це зробила смерть Каті. Вони пішли в кабінет Дістергоффа. Маруня залишився під дверима.

-- З кого хочеш почати? – запитав хвацько господар, збираючись витягнути пляшку горілки й стаканчики.

Кроне жестом зупинив його.

-- Я намагаюся не пити. Ти ж знаєш, в мене з цим… проблеми. Зараз, -- він знизав плечима. – не час для цього. Я повинен бути тверезим.

-- Ну, так, -- признав той. – Маєш рацію. Чим можу тобі допомогти?

-- Я чув, у вас тут різні дивні особи, -- почав обережно Кроне. – Хотілося б порозмовляти з кількома арештантами.

-- Арештантками, -- виправив його Дістергофф й іронічно скривився. – Колись ми утримували в основному чоловіків. Шпигування – це безумовно чоловіча професія, навіть якщо брати до уваги Мату Харі. Тепер все цілковито змінилося. В нас під замком є навіть дванадцятилітня дівчина. За подвійними ґратами. Колись вона мило посміхнулася вартовому, який приніс їй їжу, а потім видряпала око і перегризла горло…. Його товариш це бачив, але поки підбіг, все вже закінчилося.

-- Божевільна?

-- Ні, -- Дістергофф похитав головою. – “Марсіанка”.

-- Хто?!

-- Перепрошую за жаргон. “Марсіанами”, як в

--">

Оставить комментарий:


Ваш e-mail является приватным и не будет опубликован в комментарии.