Библиотека knigago >> Старинное >> Старинная литература >> Зрада


СЛУЧАЙНЫЙ КОММЕНТАРИЙ

# 1071, книга: Призраки
автор: Дмитрий Назин

В своей книге "Призраки" Дмитрий Назин увлекает читателей в глубокие дебри философии, исследуя вечные темы сознания, реальности и существования. С первых страниц он создает интригующую атмосферу, заставляя читателей задуматься о том, что они воспринимают как реальное. Назин мастерски исследует природу сознания, поднимая вопросы о его связи с физическим миром. Он бросает вызов традиционным представлениям о дуализме, предлагая увлекательную теорию о том, что сознание может существовать...

Адам Пшехшта - Зрада

Зрада
Книга - Зрада.  Адам Пшехшта  - прочитать полностью в библиотеке КнигаГо
Название:
Зрада
Адам Пшехшта

Жанр:

Современная проза

Изадано в серии:

неизвестно

Издательство:

неизвестно

Год издания:

-

ISBN:

неизвестно

Отзывы:

Комментировать

Рейтинг:

Поделись книгой с друзьями!

Помощь сайту: донат на оплату сервера

Краткое содержание книги "Зрада"

Перші дні після того, як отямився, він провів у боротьбі з нічними кошмарами – він був певний, абсолютно певний, що вбив невинну дитину. Те, що ця ледь-ледь семирічна дівчинка невдовзі перед цим полоснула його ножем з майже смертельним результатом, було цілком іншою, хоча не менш важливою справою. Кроне відчував, що вияснити цю справу набагато важливіше, ніж всі інші загадки, які він досі розгадав. Зараз, лежачи в лікарняному ліжку, він годинами міркував про це ще й для того, щоб розвіяти похмурі думки пов‘язані з хворою ногою. Лікарі не залишили йому жодних ілюзій – понівечене стегно ніколи повністю не відновиться, він буде накульгувати до кінця життя.

Читаем онлайн "Зрада". [Страница - 7]

заперечити, що вона має на це право, -- сказав він суворо. – Ви поставили під удар найкращих солдатів, всіх, хто опинився в тому списку нагород. Там були теж працівники контррозвідки. Однак, Комендант більш… прагматичний. Так, справа настільки важлива, що він про неї знає, -- відповів на мовчазне запитання Станяка. – Я повинен мінімізувати втрати, тому я тут. Я вимагаю цілковитої співпраці, якщо побачу, що Ви не щирий, звільню місце колегам…

-- На що я можу розраховувати? – запитав тремтячим голосом господар.

-- Вас виженуть з війська, мабуть, понизять у званні. Може Вашу справу розгляне офіцерський суд честі… Однак, якщо Ви будете співпрацювати, можливо, Вам вдасться уникнути в‘язниці. Буду щирим, це тільки шанс, а в жодному випадку не обіцянка.

-- Я все… Я буду співпрацювати! – щоки Станяка зарум‘янилися, на чолі заряснів піт. – Це Глюбе… він… -- Скарбник закрив обличчя руками, розпачливо заридав.

Кроне трохи почекав, тоді шумно відсунув крісло і підійшов до вікна, свідомо перериваючи цей сеанс жалю до самого себе.

-- Він Вас змусив, правда? – запитав.

-- Так, -- поспішно відповів Станяк, вдивляючись в спину офіцера. – Закрив мене на два дні на своїй віллі й…

-- Закрив?

-- Я потребував кокаїну… Документи були в мене вдома, знаю, це проти правил, але я так часто роблю, бо на роботі не завжди вистачає часу, щоб перевірити всі обрахунки. Він запитав, що я йому можу дати, щоб отримати наступну дозу наркотику. Я зателефонував дружині й наказав віддати папери людям Глюбе. Вона не знала, що в них, -- запевнив.

Кроне, нарешті повернувшись, покивав головою, немов підтвердилися його припущення і знов сів за стіл.

-- Друге запитання і одночасно тест, -- сказав. – Якщо Ви збрешете, я пішов.

Станяк нервово проковтнув слину, відкрив рот, неначе хотів ще раз запевнити про свою готовність співпрацювати, але “двієчник” зупинив його різким жестом.

-- Скільки разів Ви додавали до приготованих нами документів щось своє? Ми чудово знаємо, що цей список не був першим.

-- Я…

Кроне встав і демонстраційно підійшов до виходу.

-- Ви і так все розповісте, -- пригрозив. – Але вже на допиті. Зараз у Вас єдиний і неповторний шанс.

-- Чотири, може п‘ять разів, -- відповів Станяк, опускаючи голову.

-- П‘ять разів, не враховуючи список, тобто разом шість, -- підсумував Кроне. – Чи може щось забули…

-- Я стараюся! – вигукнув Станяк в розпачі.

-- Зрозуміло, Ви підтвердили інформацію, якою ми вже володіли, однак, якщо ще щось пригадаєте…

В кімнаті запала тиша, було чути тільки важке дихання Станяка.

-- Шість разів чи вісім, не має значення, -- обізвався за мить “двієчник”. – Головне Ваша щирість і лояльність. Можливо ми дамо Вам можливість виправити заподіяну шкоду, але для цього Ви повинні здобути, а вірніше повернути нашу довіру.

Побачивши запитальний погляд співрозмовника, Кроне завагався, немов його змусили прийняти важке рішення.

-- Глюбе Вам довіряє, правда?

Станяк запопадливо покивав головою.

-- Якби в останньому пакеті ми дали Вам щось дійсно особливе… -- він навмисно не закінчив речення.

На обличчі Станяка вималювалася розпачлива надія.

-- Я зроблю все, -- запевнив. – Абсолютно все!

-- Почніть з докладного переліку документів, які Ви самовільно передали Глюбе. Завтра я прийду і заберу Ваш рапорт, -- видав розпорядження Кроне.

Коротко попрощавшись, він повернувся додому змучений, але в кращому гуморі. Довірена йому справа обіцяла бути простою, Станяк був готовий співпрацювати. Якщо він доб‘ється успіху, може це змінить його ситуацію? Не дивлячись на відкриття Наркєвича? Зрештою, у Пілсудського повинен був бути якийсь задум, коли він віддавав наказ приділити Кроне саме до цього слідства.

***

Ранок він провів у Станяка, де намагався привести до ладу хаотичний і повний дрібних неточностей рапорт, ставлячи додаткові запитання. Добрі наміри капітана не викликали сумнівів – він признався, що в загальному сім разів передав Глюбе справжні документи, однак, було видно, що він нервово вичерпаний, а його відповіді часто вимагали уточнень. Картина, що вимальовувалася з його свідчень, була не надто

--">

Оставить комментарий:


Ваш e-mail является приватным и не будет опубликован в комментарии.